Notícies

17 DE NOVEMBRE DIA MUNDIAL DEL CÀNCER DE PULMÓ

DIA MUNDIAL DEL CÀNCER DE PULMÓ

16/11/2022

El càncer de pulmó és un tipus de càncer que comença als pulmons. E càncer de pulmó és la principal causa de mort per càncer a tot el món.

Els principals factors de risc són:

  • Tabaquisme El risc de càncer de pulmó augmenta amb la quantitat de cigarretes que fumes per dia i la quantitat d'anys que hagis fumat. Deixar de fumar a qualsevol edat pot disminuir molt el risc de tenir càncer de pulmó.
  • Exposició al fum daltres fumadors. Fins i tot si no fumes, el risc de càncer de pulmó augmenta si estàs exposat al fum daltres fumadors.
  • Radioteràpia prèvia. Si t'has sotmès a radioteràpia al pit per un altre tipus de càncer, pots tenir més risc de presentar càncer de pulmó.
  • Exposició al gas radó. El radó es produeix per la descomposició natural de l'urani a terra, roques i aigua i, amb el temps, es torna part de l'aire que respires. Els nivells perillosos de radó es poden acumular a qualsevol edifici, fins i tot a les llars.
  • Exposició a l'asbest i altres substàncies carcinògenes. L'exposició laboral a l'asbest i altres substàncies que es va demostrar que produeixen càncer (com l'arsènic, el crom i el níquel) també pot augmentar el risc de tenir càncer de pulmó, sobretot si ets fumador.
  • Antecedents familiars de càncer de pulmó. Les persones amb un pare, germà o fill amb càncer de pulmó tenen més risc de desenvolupar aquesta malaltia.

Tots podem ajudar a que la investigació biomèdica progressi. Si vostè així ho decideix pot donar el material excedent de diagnòstic que s'obtingui durant el procés assistencial (mostres de sang, líquids biològics i teixits biològics) per a realitzar estudis d'investigació biomèdica, sense que aquest fet li causi molèsties addicionals. Hi ha una xarxa de biobancs gestionant les mostres biològiques humanes per a la recerca biomèdica